maanantai 11. maaliskuuta 2013

Perussämpylät


Sämpylät ovat siitä helppoja, että perusohjetta voi muunnella oman maun ja sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään. Pellillinen sämpylöitä syntyy puolesta litrasta vettä, suolasta, hiivasta, rasvasta ja noin 12 desistä jauhoja. Varioida voi käyttämällä erilaisia jauhoja, hiutaleita, siemeniä, porkkaraastetta, leseitä jne. 

Harvemmin jaksan mittailla jauhoja sen tarkemmin, joten määrät ovat suuntaa-antavia. Jauhot kannattaa siis mitoittaa tuntuman ja jauhotyypin mukaan.  Vehnäjauhoja kannattaa lisätä vasta viimeisenä sen mukaan, kuinka paljon muuta tavaraa on taikinaan hurahtanut. Kuitenkin pieni määrä on yleensä tarpeen, jotta taikinaan syntyisi sopiva sitko. Tällä kertaa mukaan sujahti kaurahiutaleita, pellavarouhetta ja ruisjauhoja.


Sämpylät 
5 dl vettä 
1 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
n. 3 dl kaurahiutaleita
 (hieman hunajaa)
n. 3 dl ruisjauhoja
1/2 dl pellavansiemenrouhetta
n. 3-5 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä


Lisää lämpimään veteen teelusikallinen suolaa ja kaurahiutaleet, jotka saavat hetken turvota vedessä sen aikaa, että vesi on jäähtynyt tarpeeksi hiivaa varten. Mukaan voi lorauttaa teelusikallisen hunajaa tai sokeria, jotta taikina nousisi paremmin. Sekoita joukkoon ruisjauhot, kuivahiiva ja pellavarouhe sekä öljy. Yleensä alan lisätä vehnäjauhoja samalla kun vaivaan taikinaa. Mitä kauemmin taikinaa jaksaa vaivata, sen parempi. Kohota taikina liinan alla. Leivo haluamasi muotoisiksi sämpylöiksi, kohota jälleen ja paista 225 asteessa. Kohotetut sämpylät voi halutessaan voidella vedellä, jotta kuoresta tulisi rapeampi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti