Sämpylät ovat siitä helppoja, että perusohjetta voi muunnella oman maun ja sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään. Pellillinen sämpylöitä syntyy puolesta litrasta vettä, suolasta, hiivasta, rasvasta ja noin 12 desistä jauhoja. Varioida voi käyttämällä erilaisia jauhoja, hiutaleita, siemeniä, porkkaraastetta, leseitä jne.
Harvemmin jaksan mittailla jauhoja sen tarkemmin, joten määrät ovat
suuntaa-antavia. Jauhot kannattaa siis mitoittaa tuntuman ja jauhotyypin
mukaan. Vehnäjauhoja kannattaa lisätä
vasta viimeisenä sen mukaan, kuinka paljon muuta tavaraa on taikinaan
hurahtanut. Kuitenkin pieni määrä on yleensä tarpeen, jotta taikinaan syntyisi
sopiva sitko. Tällä kertaa mukaan sujahti kaurahiutaleita, pellavarouhetta ja
ruisjauhoja.
Sämpylät
5 dl vettä
1 tl suolaa
1 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
n. 3 dl kaurahiutaleita
(hieman hunajaa)
n. 3 dl ruisjauhoja
1/2 dl pellavansiemenrouhetta
n. 3-5 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä
Lisää lämpimään veteen teelusikallinen suolaa ja kaurahiutaleet, jotka
saavat hetken turvota vedessä sen aikaa, että vesi on jäähtynyt tarpeeksi
hiivaa varten. Mukaan voi lorauttaa teelusikallisen hunajaa tai sokeria, jotta
taikina nousisi paremmin. Sekoita joukkoon ruisjauhot, kuivahiiva ja
pellavarouhe sekä öljy. Yleensä alan lisätä vehnäjauhoja samalla kun vaivaan
taikinaa. Mitä kauemmin taikinaa jaksaa vaivata, sen parempi. Kohota taikina
liinan alla. Leivo haluamasi muotoisiksi sämpylöiksi, kohota jälleen ja paista
225 asteessa. Kohotetut sämpylät voi halutessaan voidella vedellä, jotta kuoresta
tulisi rapeampi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti