torstai 21. helmikuuta 2013

Sienikeitto kuivatuista suppilovahveroista

Tänä syksynä uskaltauduin ensimmäistä kertaa kahteenkymmeneen vuoteen sienimetsään. Tarkkojen koordinaattien ja ohjeiden saattelemana löysimme siskoni kanssa suppilovahveroapajat, joiden saalis ilahduttaa näin talvellakin. Sienivarastoni täydentyi vielä mukavasti tädin lahjoittamilla kuivatuilla suppiksilla vaikka kaverini saattavatkin epäillä minun hyödyntäneen taloyhtiön kuivaushuonetta. Erään kerran syksyllä leuka loksahti auki, kun havaitsin naapurin yrittävän kuivata sieniä pyykinkuivaushuoneen lattialla. Ajatus säästää energiaa hyödyntämällä jo muutoin käytössä olevat kuivaushuoneen puhaltimet on toki ihailtava. Todellisuus on kuitenkin toista, sillä kostea ilma ja ilmassa leijaileva pöly eivät takaa kuivia sieniä. Lupaan ja vannon, että niihin sieniin ei totisesti tehnyt mieli koskea.

Monet sienikeitot keitetään maitoon, josta en niin hirveästi ole innostunut. Tässä versiossa pohjana on kasvisliemi, johon vain hieman lorautettu sekaan kermaa ja lisätty nokare sulatejuustoa. Keitosta tulee kivan täyteläinen, muttei liian raskas.


Suppilovahverokeitto


2-3 dl kuivattuja suppilovahveroita

1 iso sipuli

voita

n. 1 l kasvislientä

vettä

2 rkl vehnäjauhoja

kermaa (ruoka tai kuohu)

sulatejuustoa

mustapippuria

(suolaa)


Murenna sienet pieneen määrään vettä ja anna niiden liota hetki, jotta neste imeytyy sieniin. Silppua sipuli ja kuullota sitä voissa. Lisää joukkoon liotetut suppilovahverot nesteineen ja hämmentele hetken aikaan. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua noin vartin ajan. (Hifistelijä keittänee liemen itse, minä laitoin valmista kasvisfondia veteen. Liemikuutioista sanoudun kuitenkin irti.Valmista suuruste sekoittamalla jauhot pariin desilitraan vettä. Kaada suuruste ohuena nauhana veteen ja anna keiton kiehua vielä jonkin aikaa. Lisää joukkoon pippuria, kermaa ja sulatejuustoa. Itse laitoin noin kolmanneksen perinteisestä Koskenlaskija-paketista. Lisää suolaa tarvittaessa. Ennen kerman ja juuston lisäämistä voi sieniä hieman hienontaa tasaisemmiksi sauvasekoittimella. Keitto on valmista, kunhan juusto on sulanut kunnolla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti