torstai 9. toukokuuta 2013

Tahnoilla kohti päästövähennyksiä?

Ruisleipä juustoviipaleella on yksi lempiasioitani. Juuston syömistä kuitenkin varjostaa suuri ilmastotaakka: lehmät päästelevät märehtiessään metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu. Mutta juusto on hyvää, joten mitä tehdä? 

Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville -kirjan mukaan erilaiset tahnat ovat vastaus juuston ilmastohaasteeseen. Kirjasta löytyy muutama manteli- ja saksanpähkinäpohjainen ohje, mutta päätin kokeilla näiden sijaan maapähkinöitä. Maustin tahnan miedolla chilillä, korianterilla ja kuminalla. Lopputulos oli maukas ja mainio leivänpäällinen. 



Pähkinäinen chilitahna

3 dl kuorellisia maapähkinöitä
1 dl oliiviöljyä
1 mieto chili
1 punainen tai keltainen paprika
puolikkaan sitruunan mehu
1-2 valkosipulinkynttä
1/2 tl kuivattua korianteria
1/2 tl kuminaa
suolaa
hieman pippuria


Paloittele chili ja paprika. Lisää kaikki ainekset astiaan ja sekoita esimerkiksi sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. 


3 kommenttia:

  1. Pähkinäallergikkona kaipaisin ohjeita tahnoihin ja mössöihin ilman pähkinää. Pähkinää tarjotaan usein kasvispainoitteiseen ruokavalioon ravintoarvojen täydennykseksi. Mutta mikä on hyvä korvike? (paitsi ne perus auringonkukan ja kurpitsansiemenet?)

    VastaaPoista
  2. Pähkinättömistä tahnoista tulee ensimmäisenä mieleen seesaminsiemenistä valmistettava tahini. Valmistus kuulostaa helpolta: paahdetaan siemenet ja surautetaan tahnaksi, joukkoon öljyä ja suolaa. Tai pelkästään surautetaan paahtamatta. Täytyypä kokeilla!

    VastaaPoista
  3. Seesaminsiemenetkin voivat olla joillekin pähkinäallergikoille liikaa. Hummuksestakin jätän suosiolla tahinin pois.

    VastaaPoista